Skal du vise dig selv og omverdenen, at du har styr på din økonomi, så vil du ikke komme særligt langt uden et budget. Enhver seriøs bankrådgiver vil anbefale dig at lægge et budget, da det vil kunne give dig et større økonomisk overblik. Det er selvfølgelig op til dig at vælge, om du vil følge anbefalingen.
Indholdsfortegnelse
Hvorfor skal jeg lægge et budget?
Selvom du bliver anbefalet det, så er der ingen, der kan tvinge dig til at lægge et månedlig budget . Du skal altså ene og alene gøre det for din egen skyld, da det er din økonomi, der er på spil. Der er rigtigt mange gode grunde til at lægge et budget. Disse gode grunde bør du kende til, før du træffer en beslutning. Det er først og fremmest en god idé at bruge tid på budgetlægning af følgende grunde:
1. Du får det nødvendige overblik over dine indtægter og udgifter – Et gennemarbejdet budget kan give dig et større overblik over dine indtægter og udgifter. Samler du alle dine indtægter og udgifter i et budgetskema, så vil du finde ud af, om du har en sund økonomi eller ej. Det mest hensigtsmæssige vil være, hvis dine indtægter overstiger dine udgifter, så du har plus på kontoen hver måned og har mulighed for at spare op.
2. Du kan slippe dine økonomiske bekymringer – Lægger du et budget, så vil du finde svar på, om du rent faktisk har grund til at bekymre dig. Får du styr på din privatøkonomi, så skal du ikke længere bruge tid og kræfter på at bekymre dig. Ydermere kan du slippe for unødvendige diskussioner og skænderier.
3. Du finder ud af, om du har brug for at låne penge – Hvis dine indtægter kan dække dine udgifter, så vil det være en stor fordel. Såfremt det ikke kan lade sig gøre, kan du overveje et forbrugslån penge. Du kan lån hurtigt og nemt hvis du har brug for at få dækket uforudsete udgifter. Selvom du gerne vil undgå at skulle låne, så kan det blive nødvendigt i visse situationer.
Hvordan lægger jeg et budget?
Skal du lægge dit første budget, skal du være forberedt på, at det kan tage et par timer. Hvis budgettet skal være brugbart, er det alfa omega, at du bruger den fornødne tid på at indsamle oplysninger og udarbejde selve budgettet.
Det kan være ganske fornuftigt at bruge tid på budgetlægning, når man har bedst tid. Det kunne f.eks. være en søndag eftermiddag, hvor du har tid og overskud til at få styr på din økonomi.
1. Download et budgetskema (overskueligt skema med mulighed for at indtaste indtægter og udgifter)
2. Indtast dine indtægter i budgetskemaet (løn, offentlige ydelser, øvrige indtægter)
3. Indtast dine udgifter i budgetskemaet (bolig, telefon, bil, børn, forsikring, opsparing m.fl.)
4. Beregn dit rådighedsbeløb (dét beløb du har tilbage, når du har betalt dine regninger)
5. Tilmeld dine regninger til PBS betalingsservice (undgå at blive ruineret af rykkergebyrer)
Der er delte meninger om, hvor ofte et budget skal opdateres. De fleste danskere vælger at opdatere deres budget én gang årligt, men det er sjældent ofte nok. En god tommelfingerregel går på, at man skal opdatere sit budget hver gang, der sker en vigtig ændring i sin økonomi – hvad angår indtægter og / eller udgifter. Du skal opdatere dit budget, hvis din husleje stiger, hvis du får lønforhøjelse, hvis du får børn, hvis du flytter m.v. Læs mere om budgetskema og hent gratis skema her.