Ansøg gratis – 100 % uforpligtende og få et overblik over alle dine muligheder

Hvad betyder ÅOP

Hjem » FAQ » Hvad betyder ÅOP

ÅOP er den ubetinget vigtigste lånefaktor. Der er nemlig tale om et nøgletal, som indikerer, hvor meget det koster at optage et lån målt i procent. Dette nøgletal skal man kende til, når man skal sammenligne lånetilbud, uanset om man vil optage et banklån, forbrugslån eller en helt tredje type lån.

Hvad er ÅOP? Hvad betyder ÅOP? Hvordan beregnes ÅOP? Hvad står ÅOP for? Disse spørgsmål hører til blandt de mest stillede af slagsen. Find svar på de mest aktuelle spørgsmål i denne guide.

ÅOP udtrykker de samlede omkostninger i procent

ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent.

ÅOP er det mest sigende tal, idet tallet udtrykker, hvor meget det koster at optage lån, når både renter, gebyrer og andre omkostninger er medregnet. Dette tal er med til at gøre lån sammenlignelige, idet man blot skal fokusere på ét tal.

De årlige omkostninger i procent kan helt naturligt svinge fra lån til lån, idet renten, oprettelsesgebyret, løbetiden og afdragsfriheden kan variere markant. ÅOP er og bliver det vigtigste begreb, men man kan også drage fordel af at kende de samlede låneomkostninger målt i kroner og ører.

ÅOP skal ifølge kreditaftaleloven og prismærkningsloven oplyses sammen med de øvrige udgifter. Alle långivere, herunder banker og låneudbydere, har pligt til at overholde lovgivningen. Reglen er indført for at gøre markedet mere gennemsigtigt for låntagerne. Når du kender de samlede låneomkostninger, kan du nemt vurdere, hvilket lån der er billigst. Dermed kan du spare penge på dine lån.

Hvordan beregnes ÅOP?

ÅOP kan nemt og hurtigt beregnes ved at danne sig et overblik over alle lånets gebyrer og omkostninger. Disse gebyrer og omkostninger skal indgå i én samlet beregning.

Som låntager behøves du ikke at være et matematisk geni, idet dette nøgletal både skal beregnes og oplyses af långiveren. ÅOP skal være oplyst i både reklamer, lånetilbud og andre steder.

Vær opmærksom på, at denne faktor kun udtrykker de årlige omkostninger i procent og ikke nødvendigvis omkostningerne for hele låneperioden. Man kan som hovedregel forvente, at jo længere løbetiden er, desto lavere er ÅOP.

Eksempel

  • Årlig rente: 8 %
  • Debitorrente: 8,243 %
  • Lånebeløb: 50.000 kr.
  • Løbetid: 3 år
  • Stiftelsesomkostninger: 500 kr.
  • Samlet kreditbeløb: 49.500 kr. (lånebeløb fratrukket stiftelsesomkostninger)

ÅOP før skat: 8,98 %

I ovenstående eksempel ville dine årlige omkostninger målt i procent blive lavere, såfremt du forlængede løbetiden. Det hænger sammen med, at stiftelsesomkostningerne vejer tungere på et kortvarigt lån sammenlignet med et længerevarende lån. Det er blot med til at understrege, at løbetiden rent faktisk har en vis betydning for tallet.

For at gøre det nemt for dig selv bør du benytte dig af en ÅOP beregner på nettet. Der findes masser af digitale beregnere, som gør det nemt at finde det vigtige nøgletal. ÅOP beregning er faktisk slet ikke så kompliceret, som man måske kunne frygte. Beregn ÅOP med henblik på at finde det mest gunstige lånetilbud på markedet. For at kunne sammenligne to lånetilbud er det afgørende, at de to lån byder på en lige lang løbetid. Ellers vil lånene ikke være sammenlignelige.