Ansøg gratis – 100 % uforpligtende og få et overblik over alle dine muligheder

Hvad betyder afdrag?

Hjem » FAQ » Hvad betyder afdrag?

Det er en stor fordel at kende til de mest anvendte lånebegreber – heriblandt afdrag. Afdrag er nemlig et af de begreber, man vil støde på, uanset om man skal optage et banklån, hurtig lån, smslån eller noget helt fjerde. Du kan nu endelig få stillet din tvivl mht. afdrag; ved at læse denne guide.

Definitionen på et afdrag

Hvad er afdrag?

Afdrag = beløb som man betaler for at nedbringe en gæld (ifølge ordnet.dk)

Optager du et lån, betaler du typisk et månedligt beløb, et afdrag, i x måneder eller år, indtil du er gældfri. Det månedlige afdrag kan lyde på 200, 400, 800 eller et helt fjerde beløb. Det vil helt naturligt variere fra låneaftale til låneaftale. Afdraget beregnes nemlig ud fra lånebeløb, løbetid og lånets omkostninger.

Jo større afdrag, desto hurtigere kan du komme af med din gæld. Dog er det selvsagt ikke klogt at indvillige i et meget højt afdrag, ifald man kun har få hundrede kroner tilbage, efter alle de faste regninger er blevet betalt. Lyder det månedlige afdrag på 500 kroner, så er det alfa og omega, at du har minimum 500 kroner i overskud, når dine udgifter til bolig, mad, forsikringer osv. er afholdt. Det er uhyggeligt dyrt at overskride en betalingsfrist, hvorfor dette bør undgås, hvis muligt.

Beregn afdrag på lån

Det er ikke raketvidenskab at beregne afdrag på lån. Det kræver faktisk bare, at man kender til følgende faktorer:

  • Lånebeløb
  • Årlig rente (ÅOP)
  • Løbetid

Lad os tage et eksempel:

  • Lånebeløb: 100.000 kroner
  • Årlig rente: 5 %
  • Løbetid: 1 år

Med udgangspunkt i ovenstående eksempel vil den månedlige ydelse løbe op i 8.555,66 kroner og en samlet udgift på 102.667,92 kroner for hele låneperioden.

Du behøver ikke at finde lommeregneren frem for at beregne ovenstående. Du kan blot benytte dig af en af de mange digitale muligheder. De fleste digitale låneudbydere har deres egne smarte beregnere, som de stiller til rådighed for alle deres besøgende. Dermed kan du hurtigt beregne, hvor mange penge du skal lægge til side hver måned.

Du kan i den indledende låneproces regulere lånebeløbet og løbetiden, hvis der ikke er en naturlig sammenhæng mellem afdraget og din privatøkonomi. Skruer du ned for lånebeløbet, vil det månedlige afdrag helt automatisk blive reduceret.