Ansøg gratis – 100 % uforpligtende og få et overblik over alle dine muligheder

Hvad er en kreditvurdering?

Hjem » FAQ » Hvad er en kreditvurdering?

En kreditvurdering er en grundig vurdering af en debitors, typisk en persons eller virksomheds, kreditværdighed. Vurderingen kan eksempelvis foretages af en bank eller et låneselskab med det formål at sikre, at debitor kan betale sin gæld.

Kreditvurderingen bruges til at belyse låntagers evne til at betale et lån tilbage.

Vurderingen foretages på baggrund af en lang række informationer, herunder både kvantitative og kvalitative informationer. De anvendte informationer består af henholdsvis private informationer og offentligt tilgængelige informationer. Der bliver blandt mange andre faktorer kigget på alder, rådighedsbeløb, faste udgifter, gældshistorik og meget andet. Find den komplette liste over de mest almindelige faktorer senere i artiklen.

Hvordan foregår det?

Ansøger du om et lån, skal du forvente, at du bliver kreditvurderet, uanset om du henvender dig til en bank eller en låneudbyder. Bankerne og låneudbyderne gør både dig og dem selv en tjeneste ved at foretage en vurdering af dig og din økonomi. Har du eksempelvis et meget lavt rådighedsbeløb, og er du i forvejen begravet i gæld, vil långiver typisk afvise din ansøgning for at undgå, at du forværrer din økonomiske situation.

Det er meget forskelligt, hvad bankerne og låneudbyderne vælger at undersøge i en kreditvurdering, men der er selvfølgelig nogle punkter, som går igen. Herunder finder du en liste over de punkter, der næsten altid er i fokus.

Der kigges på låntagers…….

 • Løn
 • Rådighedsbeløb
 • Alder
 • Arbejdssituation
 • Gældshistorik
 • Årsopgørelse
 • Overtræk
 • Budget
 • Formueopgørelse (hvis du eksempelvis ejer bil og / eller bolig)
 • Sikkerhed (mulighed for sikkerhedsstillelse)

Kreditvurderingens grundighed afhænger helt naturligt af, hvor mange penge du forsøger at låne, og hvilke ønsker du har til løbetiden. En god hovedregel går på, at jo højere lånebeløbet er, desto mere gøres der ud af vurderingen. Det er derfor slet ikke sikkert, at der bliver kigget på hverken formueopgørelse, gældshistorik eller rådighedsbeløb, hvis du forsøger at låne et mindre beløb på 5-10.000 kr.

Hvad er min kreditvurdering?

Har du bare nogenlunde styr på din økonomi, så bør du som minimum have en fornemmelse af, om du er kreditværdig eller ej. Du er kreditværdig, hvis du har en sund økonomi og har mulighed for at tilbagebetale lånet inden for aftalt tid.

I stedet for at gætte dig frem til din personlige kreditvurdering bør du tage kontakt til din foretrukne bank eller låneselskab, som har udført utallige kreditvurderinger gennem tiden. Der er ganske rigtigt nogle selskaber, som er mere kritiske end andre, men du skal som udgangspunkt ikke frygte for vurderingen, hvis du ikke har et stort overforbrug eller eksisterende gæld.

I vurderingsfasen lægges der ikke kun vægt på din evne, men også din vilje til at betale tilbage. I den anledning undersøger långiver, om du i din fortid har været flittig til at overholde dine betalingsaftaler. Det siger nemlig noget om din vilje til at betale din gæld. Derudover undersøger långiver, om du står registreret i RKI og / eller Debitor Register. Står du registreret som dårlig betaler, må du forvente, at du ikke bliver erklæret egnet til at optage lån.

Sådan styrker du din kreditværdighed

En positiv kreditvurdering er den direkte vej til gunstige lånetilbud, hvorfor det godt kan betale sig at styrke sin kreditværdighed. Drømmer du om at blive kreditværdig, så du kan låne penge på nettet? Så skal du gøre følgende:

 1. Læg et detaljeret og realistisk budget (find et budgetskema her)
 2. Stil sikkerhed for lånet
 3. Betal dine afdrag til tiden
 4. Bliv slettet som dårlig betaler (RKI / Debitor Registret)
 5. Boost dit rådighedsbeløb

Kunsten at sikre sig det bedste lånetilbud

Du sikrer dig det bedste lånetilbud ved at indhente tilbud fra både banker og låneselskaber. De modtagne lånetilbud skal sidenhen indgå i en stor sammenligning, som skal snævre dig ind på, hvilket lån der er det bedste og billigste lige nu.