Ansøg gratis – 100 % uforpligtende og få et overblik over alle dine muligheder

Hvad er kreditomkostninger?

Hjem » FAQ » Hvad er kreditomkostninger?

Kreditomkostninger er de omkostninger, man betaler, når man optager et lån.

Kreditomkostninger er et meget håndgribeligt begreb, idet omkostningerne udtrykkes i kroner og ører. For at finde de samlede kreditomkostninger skal man medregne alle lånets renter, afdrag og gebyrer.

Hvad er kreditomkostninger?

Du kan ikke undgå at støde på dette begreb, uanset om du ansøger om et forbrugslån, kviklån eller mobillån. De fleste lånetilbud indeholder oplysninger om lånets samlede omkostninger udtrykt i både procent og i kroner og ører. ÅOP angiver lånets samlede omkostninger i procent.

Ved at kende de samlede omkostninger kan du som udgangspunkt være sikker på, at lånet hverken bliver dyrere eller billigere. Dog kan omkostningerne variere, hvis du optager et lån med en variabel rente. Du kan ligeledes komme ud for, at omkostningerne stiger, hvis du ikke betaler dine afdrag til tiden.

Som låntager vil du altid blive pålagt visse omkostninger, idet du naturligvis skal betale for at låne penge. Uden disse omkostninger ville låneudbyderne ikke kunne eksistere, hvorfor drømmen om omkostningsfrie lån forbliver en drøm.

Renter og gebyrer

Låneomkostninger består altid af både renter og gebyrer. Selvom du er mest fokuseret på, hvor høje de samlede omkostninger er, så skal du vide, at det ikke er underordnet, om omkostningerne hovedsageligt består af renter eller gebyrer. Det forholder sig nemlig sådan, at renterne kan trækkes fra i skat. Af følgende grund vil det være en fordel, at hovedparten af omkostningerne består af renter. Det er ikke muligt at få skattefradrag for gebyrer.

Består lånets omkostninger primært af renter, så kan du glæde dig over, at du kan opnå en stor skattebesparelse. Det er bestemt værd at undersøge nærmere, hvis man gerne vil holde sine låneudgifter nede.

Beregning af kreditomkostninger

Du kan nemt beregne dine kreditomkostninger, hvis du ikke allerede har kendskab til lånets samlede omkostninger. Det første du skal gøre er at danne dig et overblik over lånets renter og gebyrer. Herefter kan du gå i gang med at taste de forskellige omkostninger ind på lommeregneren. Husk at medregne både stiftelsesgebyr, administrationsgebyr og andre gebyrer. Som hovedregel behøver du slet ikke at finde lommeregneren frem, da långiveren typisk har beregnet omkostningerne på forhånd. Tag kontakt til långiver, hvis du ikke kan finde de samlede kreditomkostninger.