Ansøg gratis – 100 % uforpligtende og få et overblik over alle dine muligheder

Hvad er morarenter?

Hjem » FAQ » Hvad er morarenter?

En morarente er pr. definition en rente, som man skal betale ved for sen indbetaling.

En morarente kaldes også en strafrente – et meget sigende begreb. Det er ifølge renteloven fuldt ud lovligt at pålægge morarenter, indtil beløbet er betalt. Man arbejder med morarenter inden for en række forskellige brancher – bl.a. inden for lånebranchen.

Der er naturligvis regler for, hvor høj morarenten må være, men faktum er, at det kan blive en dyr affære ikke at betale sine afdrag til tiden. Morarenten betales af debitor som en form for kompensation til kreditor. Læs mere om begrebet i denne korte guide.

Hvad består morarenter af?

Morarenter består af to forskellige ting:

  • Udlånsrente
  • Tillæg

Man finder morarenten ved at lægge ovennævnte dele sammen. Nationalbanken står for at regulere udlånsrenten, mens selve tillægget er lovbestemt. Det er værd at holde sig opdateret med eventuelle ændringer, da ændringer kan få store økonomiske konsekvenser for dig, som skylder penge til en låneudbyder e.l.

Låneudbydere og andre kreditorer må opkræve morarenter, hvis det månedlige afdrag e.l. ikke er betalt til forfaldsdatoen. Med andre ord får det øjeblikkelige konsekvenser at overskride en betalingsfrist. Af følgende grund bør man altid leve op til sine forpligtelser, da de omtalte morarenter blot vil gøre situationen mere udfordrende.

Beregning af morarenter

  • Udlånsrente: 0,20 % (siden 2014)
  • Tillæg: 8 %

* OBS: Ovenstående satser kan have ændret sig siden guidens udgivelse.

Morarenten lyder i skrivende stund på 8,20 % – den procentsats skal vel at bemærke lægges oveni lånets oprindelige rente. Du kan med udgangspunkt i dette selv regne ud, hvor meget dyrere dit lån bliver. Husk at låneudbyder – eller anden kreditor – ikke må opkræve højere renter end loven foreskriver.

Du kan kun undgå morarenter ved at betale dine afdrag rettidigt eller ved at lave en individuel aftale med kreditor. Det er altid en bedre idé at indgå en dialog end at ignorere henvendelser. Det kan de fleste skyldnere nikke genkendende til.

Tag evt. fat i din bankrådgiver, hvis du har svært ved at gennemskue, hvad de pålagte morarenter betyder for dig og din økonomi. Det er selvfølgelig ikke helt underordnet, om man skylder 10.000 eller 50.000 kroner, men man bør under alle omstændigheder lægge en plan for, hvordan man vil blive gældfri.