Ansøg gratis – 100 % uforpligtende og få et overblik over alle dine muligheder

Råd om lån af pengeInden du går ud og låner penge hos en låneudbyder, bør du opbygge viden om de grundlæggende forhold indenfor lån. I den forbindelse vil det være fordelagtigt at have kendskab til de forskellige lånetyper, og hvor mange penge du har mulighed for at låne. Derudover bør du have et indblik i de øvrige lånefaktorer samt fordele og ulemper ved at optage et lån.

Sådan låner du penge

Ønsker man at realisere en drøm eller få dækket nogle uforudsete udgifter, kan det være fristende at låne penge. Der er overordnet set tre forskellige måder at låne penge på. Først og fremmest kan man låne penge af familie eller venner og blive enige om en afdragsordning indbyrdes. Alternativt kan man anmode om et lån i en bank eller låne penge online hos en af de mange danske låneudbydere. Den sidstnævnte mulighed er den lånemulighed, som de fleste danskere benytter sig af i dag.

Det er de færreste dansker, som er interesseret i at låne penge af familie og venner. Derfor er det mest oplagt at optage et lån i banken eller tage et hurtig lån hos en låneudbyder. Når du skal låne penge i banken eller hos en låneudbyder, skal du igennem fire simple trin:

1. Overvej hvor mange penge du har brug for at låne, og hvor hurtigt du kan betale af på lånet
2. Undersøg hvilke kreditinstitutter der kan indfri dine krav og lånebehov
3. Udfyld en låneansøgning på nettet eller på papir, hvor du indtaster / udfylder dine personoplysninger, lånebeløb og lånets løbetid.
4. Banken eller låneudbyderen vil herefter lave en vurdering af din låneansøgning. Får du godkendt dit lån, vil pengene blive overført til din bankkonto med det samme.

Disse lånetyper skal du kende til

Når du skal låne penge, bør du være klar over, at der finde en række forskellige lånetyper. Ved at skabe dig et overblik over de forskellige lånetyper, kan du hurtigt finde frem til den lånetype, som passer bedst til dig og din situation. Nedenfor bliver du kort introduceret for de forskellige lånetyper, som gør sig gældende indenfor privatlån:

Forbrugslån: Med et forbrugslån er tale om et lån, som går til direkte forbrug. Det er en lånetype, som f.eks. kan bruges at bestille drømmerejsen, købe et nyt køkken eller til at købe et Smart-TV. Du kan typisk låne fra 3000 og op til 350.000 kroner.

Kviklån: Som navnet på lånet antyder, så er der tale om et hurtigt lån. Kviklån er det rette for dig, som ønsker at låne 600-5000 kr. Du kan forvente hurtig svar på din låneansøgning og hurtig udbetaling, hvis du bliver godkendt. Et kviklån skal typisk tilbagebetales indenfor 30 dage. Denne lånetype er også kendt som et mikrolån, hvor man låner et mindre beløb.

SMS lån: Et SMS lån er en af de nyeste og samtidig en af de hurtigste lånetyper i øjeblikket. Du kan ansøge om et lån via SMS, hvor du kan anmode om at låne 500-5000 kr. Du får udbetalt lånet indenfor få dage, og løbetiden er ligesom for kviklån på omkring 30 dage.

Disse krav stiller låneudbyderen til dig

Enhver låneudbydere har en række krav, som skal være opfyldt, før man kan optage et lån. Disse krav kan være forskellige fra udbyder til udbyder, så det er vigtigt at sætte sig ind i kravene hos hver enkelt låneudbyder på forhånd. De mest basale krav til lånetageren bliver du præsenteret for nedenfor:

Minimumsalder: Det er lovpligtigt, at man skal være mindst 18 for at låne penge. Nogle låneudbydere kræver blot, at man skal være fyldt 18 år, mens andre har krav om en minimumsalder på 23-25 år.

Ingen registrering i RKI: Hos langt de fleste låneudbyder er det et krav, at lånetager ikke er registreret i RKI. Der er dog enkelte låneudbydere, hvor det er muligt at låne penge trods RKI.

Indkomst: Det er ikke ualmindeligt, at der bliver stillet krav til din indkomst. Det typiske krav vil være, at du har en fast månedlig indkomst, som eventuelt skal dokumenteres.

Hvor strenge krav der bliver stillet til lånetageren afhænger bl.a. af, hvilken lånetype der gør sig gældende, og hvor stort et lånebeløb, der er tale om.

Fordele og ulemper ved at låne penge

Vil man ud og optage et lån, skal man være klar over de forskellige fordele og ulemper. Dermed har du lettere ved at vurdere, hvorvidt det er en god idé at optage et lån.

Fordele:

  • Det er nemt og hurtigt: Det har aldrig været lettere at optage et lån. Man kan ansøge om et hurtig lån online og få svar indenfor 2-15 minutter. Der er ligeledes mulighed for udbetaling af lånet indenfor ganske få timer.
  • Ingen krav om sikkerhed: En anden stor fordel ved optagelse af et lån er, at du ikke behøver at stille sikkerhed for lånet. I modsætning til banklån er du altså ikke nødsaget til at stille sikkerhed i hverken hus, bil eller andre aktiver.
  • Alting foregår digitalt: Den store fordel ved optagelse af et lån online er, at alting foregår digitalt. Dermed kan du ansøge om et lån, uanset hvor du befinder dig, og uanset hvad klokken er.
    Ingen spørgsmål til lånet: Hos de danske låneudbydere bliver der ikke stillet nogen spørgsmål, når du ønsker at låne penge. Optager du et forbrugslån, kviklån eller SMS lån, så er det helt op til dig, hvad pengene skal bruges til

Skræddersyet lån: Når du låner penge online, bestemmer du både låneløb og løbetiden for lånet. Dermed kan du skræddersy dit lån, så det giver bedst mening i forhold til din økonomiske situation

Ulemper:

Der er naturligvis også en række ulemper ved optagelse af et lån, som man bør være bekendt med.

  • Høj rente: Den største ulempe ved at optage et forbrugslån er, at renten generelt vil være høj sammenlignet med andre lånetyper. Renten er høj, da låneudbyderen ikke får stillet nogen sikkerhed og dermed løber en vis risiko.
  • Risiko for RKI-registrering: Formår du af den ene eller den anden grund ikke at betale lånet betale rettidigt, vil det få nogle konsekvenser. Du risikerer i den forbindelse at blive registreret i RKI.

Øvrige gode tips

I forbindelse med optagelse af et lån, kan du med fordel benytte dig af nedenstående tips.

1. Sørg for at indhente tilbud fra mere end en låneudbyder
2. Vær opmærksom på ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent), som er den vigtigste faktor
3. Overvej altid mulige konsekvenser ved optagelse af et lån
4. Lån aldrig flere penge end du har brug for
5. Vær realistisk omkring hvor hurtigt du kan tilbagebetale lånet (minimere risikoen for at blive registreret i RKI som dårlig betaler)
6. Får du problemer med at tilbagebetale lånet, bør du straks rette henvendelse til låneudbyderen og anmode om at få lavet en ny afdragsordning.

Lån penge nu hvis du er indforstået med de forskellige fordele og ulemper og øvrige låneoplysninger.