Ansøg gratis – 100 % uforpligtende - få et overblik over dine lånemuligheder

Når man taler om lån uden sikkerhed, så mener man, at banken ikke har pant i noget værdi, som de kan kræve, hvis du af den ene eller anden årsag ikke overholder dine afdrag.

Dette betyder, at du ikke behøver at stille sikkerhed i lånet med eksempelvis ejendom eller en bil eller at have en medunderskriver for at få godkendt lånet.

I stedet laver en långiver en kreditvurdering baseret på din indkomst, beskæftigelse, gældsposter og om du er registreret som dårlig betaler. Det gør de i øvrigt også, hvis du skal låne med sikkerhed.

Den anden store forskel er, at renten på lån uden sikkerhed i gennemsnit er højere, da højere risiko typisk er lig med højere renter.

Hvad er forskellen mellem usikrede og sikrede lån?

Forskellen mellem usikrede og sikrede lån ligger i kravet om sikkerhed. Ved sikrede lån skal du stille sikkerhed i form af ejendom, bil eller andre værdifulde aktiver.

Hvis du ikke kan tilbagebetale lånet, kan långiver kræve, at du sælger din bolig eller bil for at dække det, du skylder,

På den anden side kræver usikrede lån ingen sikkerhed, hvilket betyder, at långiver ikke har nogen aktiver at tage, hvis du ikke kan tilbagebetale lånet.

Der kan typisk være højere gebyerer og renter på usikrede lån, og på LendMe kan du sammenligne mange typer lån, og finde det lån, men laveste omkostninger for dig.

Fordele og ulemper ved usikrede lån

Der er både fordele og ulemper ved usikrede lån. En fordel er, at du ikke behøver at stille sikkerhed, hvilket gør det lettere at få lånet godkendt.

En ulempe ved usikrede lån er, at renten ofte er højere sammenlignet med sikrede lån. Det hænger igen sammen med risiko for bankerne.

Derudover er løbetiden typisk kortere, da de fleste sikrede lån enten er til bolig- eller bilkøb, kan du afdrage på lånet over op til 30 år. Her vil du typisk ikke finde usikrede lån med en løbetid over 15 år.

Det er svært at give en tommelfingerregel for, hvornår du skal vælge det ene eller det andet, da det er lånets formål og dine økonomiske omstændigheder, der spiller den største rolle.

Skal du låne til hus, kommer du ikke udenom et sikret lån, men skal du låne til nyt køkken, er det ikke nødvendigvis bedst at få et sikret lån, så det er vigtigere, at du er bevidst om dine muligheder og tager

Forskellige typer af usikrede kredit

Der er flere forskellige typer af usikrede lån, der igen har forskellige fordele og ulemper. Nogle af de mest almindelige typer inkluderer:

  • Forbrugslån: Disse lån kan bruges til hvad som helst, og du behøver ikke at angive en specifik grund for at få lånet.
  • Kreditkort: Bruges som en buffer, hvor du typisk har en rentefri periode på 30 til 40 dage, hvor du kan hæve uden at betale renter
  • Kassekredtit: Kassekredit fungerer som en form for usikret lån, hvor du aftaler med din bank at du kan bruge op til en bestemt grænse

Det er vigtigt at undersøge og sammenligne forskellige låneudbydere og deres vilkår, før du beslutter dig for at tage et usikret lån.

Det gælder uanset, om du skal have et større eller mindre lån, kreditkort eller kassekredit. Produkterne, som du får, er ens, men der er stor forskel i prisen.

Hvis man kigger på bankernes egne prisindekser, er det ret tydeligt, at forskellen mellem det dyreste og billigste lån er kæmpestor, og du kan ikke på forhånd vide, hvilken bank der har de bedste vilkår til dig. Derfor bliver du også altid nødt til at undersøge så mange som muligt.

Sørg for at læse betingelserne grundigt og forstå rentesatser, gebyrer og tilbagebetalingsplaner, før du underskriver nogen aftale.

Hvad er usikrede lån, og hvordan fungerer de?

Hvad er usikrede lån, og hvordan fungerer de?