Mange danskere ender af den ene eller den anden årsag i RKI. Hvis du, på trods af din registrering som dårlig betaler, alligevel gerne vil låne penge, så er det ikke umuligt. Det er dog sjældent en god ide at optage nye lån, hvis man allerede kæmper med at afvikle sin gæld. Vi vil derfor stærkt fraråde at tage nye lån, hvis du er i RKI, og der ikke er en større økonomisk plan, som kan retfærdiggøre lånet. Her tænker vi på en plan, som kan få dig ud af gælden. F.eks. at tage et billigere samlet lån, så du kan indfri dine eksisterende dyre lån. Det kan dog være svært at få et billigt samlelån, hvis du allerede er i RKI.
I de fleste tilfælde vil den bedste løsning derfor være at arbejde på at komme ud af RKI.
Her finder du et overblik over, hvad din situation med RKI betyder, hvis du godt kunne tænke dig at optage et lån. Du vil også blive klogere på, hvad du skal være opmærksom på helt generelt, når du låner penge. Hvis man gerne vil låne penge når man er registreret i RKI, så må man forvente at gennemgå en omfattende kreditvurdering.
RKI ingen hindring
At være registreret som dårlig betaler i RKI er ingen hindring for, at du kan optage lån. Det er en meget sejlivet myte, men det kan altså godt lade sig gøre. Vilkårene er ganske vist sværere at navigere i.
Er du i tvivl om, hvorvidt du er registreret i RKI eller ej? Du kan altid selv tjekke, om du fremgår af registeret. Det gør du på dininfo.dk, som ejes af portalen Eksperian. Det er også dem, der ejer RKI. Hvis du er registreret i RKI, udløber din registrering automatisk fem år efter den første registreringsdato på en given stridighed med en virksomhed, myndighederne eller en anden kreditor.
Fem år kan dog være lang tid at vente, hvis du står og har brug for penge her og nu. Du kan alligevel godt tage et lån. Du skal dog bare være klar over, at dine chancer for at blive godkendt til at låne penge er formindskede. RKI er jo netop iværksat for at lade låneudbydere vide, om det er sandsynligt, at de får deres penge igen. Af samme grund vil et lån som RKI registreret også ofte være dyrere, hvis det fortsat er et lån uden sikkerhed. Derfor er det endnu vigtigere at kigge sig for, når du er RKI registreret, så du ikke ender i endnu mere gæld.
Hvis du står i RKI, vil du også få sværere ved at købe produkter på afbetaling.
Vores største anbefaling er derfor at komme ud af RKI, fremfor at stifte endnu mere gæld. Hvis du alligevel ønsker et lån, selvom du er registreret i RKI, så vil vi anbefale en udbyder der netop kræver sikkerhed. Dette skal du dog KUN gøre, hvis du er sikker på at betale lånet tilbage. Du risikere at miste yderligere værdier, hvis du ikke betaler et lån tilbage, som er taget med sikkerhed i hus eller bil eller andet. Til gengæld kan låneudbyderen tilbyde dig et bedre lån, da udbyderen ikke risikerer at miste alle de udlånte penge. Er der stillet sikkerhed i din bolig, så kan långiveren kræve huset på tvangsauktion for at få sine penge tilbage, såfremt du ikke overholder låneaftalen. Er der stillet sikkerhed i din bil, så kan långiveren kræve bilen solgt for at få sine penge tilbage, såfremt du ikke overholder låneaftalen osv.
Så tag aldrig et lån, hvis du ikke føler dig sikker på at kunne overholde låneaftalen. Er du registreret i RKI, så anbefaler vi at du kommer ud af RKI.
Det er altså ikke nødvendigvis nogen hindring at låne penge, selvom du står i RKI, men det bliver sværere for dig at finde en låneudbyder, der vil gå med til at give dig et lån. Læs mere om RKI lån hos laanpengetrods.dk
Du skal dog være opmærksom på at lån til RKI registreret personer kræver en omfattende kreditvurdering.
Dette skal du overveje, inden du låner
Uanset om du allerede er i RKI eller bare gerne vil undgå det, så er der en række faktorer, du bør orientere dig om, inden du optager et lån. At låne penge kommer altid med en risiko. Hvis du allerede er blevet registreret som en dårlig betaler, betyder det med stor sandsynlighed, at du i forvejen ikke har den bedste økonomi. Overvej derfor, om du virkelig har råd og lyst til at forgælde dig yderligere.
Først og fremmest skal du overveje, om du er gammel og ansvarlig nok. Hos nogle låneudbydere skal du blot være over 18 år gammel og dermed myndig, mens du hos andre skal være 20 år eller derover.
Overvej desuden, om du realistisk set er i stand til at tilbagebetale et lån, hvis du tager et. Kig særligt på tilbagebetalingsperioden og ikke mindst på renten. Renten på kviklån og forbrugslån er typisk høje. Medmindre du vil opbygge mere gæld, skal du derfor hurtigst muligt tilbagebetale dem. Det er typisk nemmest, hvis du har en fast indkomst og et stort rådighedsbeløb, hvilket de fleste låntagere ikke har. Overvej derfor at tage et lån med en lav rente, som du har råd til at betale. Du kan også kigge på ÅOP-satsen, som er de årlige omkostninger i procent af lånet. Det giver dig et realistisk bud på, hvad lånet reelt set kommer til at koste dig i procenter.
Kig desuden på de månedlige afdrag og overvej om du har råd til at betale dette beløb måned efter måned, indtil lånet er indfriet.
Derudover bør du altid læse hele dit lånetilbud meget grundigt igennem, også det med småt. Det er nemlig oftest i denne afdeling af dit lån, der gemmer sig faldgruber, som blot kan forgælde dig endnu mere.
Her skal de specielt være opmærksom på gebyrer mv., hvis du ikke betaler lånet tilbage til tiden. Måske er selve lånet rimeligt med gode vilkår, så længe du betaler tilbage til tiden, men ved nogle lån bliver priser og gebyrer voldsomt høje, hvis du misligholder lånet. Derfor vil vi igen anbefale dig at komme ud af RKI, samt kun optage lån, hvor du har råd til at betale afdragene til tiden.
Lån uanset RKI
Hvis du med en registrering af RKI alligevel beslutter dig for at låne penge, skal du blandt andet holde øje med, hvad renten er på det lån, du får tilbudt, samt hvad den gængse rente ser ud til at være hos udbyderen.
Hvis du er registreret som værende en dårlig betaler, er det at låne penge ud til dig også lig med en større risiko for dem, der låner dig pengene. Derfor vil dine renter eksempelvis typisk være højere, end hvis du ikke var registreret som dårlig betaler. Det er værd at have med i tankerne.
Der er altså et klokkeklart lighedstegn mellem din historik for tilbagebetaling og dine fremtidige chancer for at kunne låne penge igen. Det kan dog godt lade sig gøre. Du kan finde en digital oversigt over låneudbydere og derefter gå dem igennem fra ende til anden. Der er efterhånden en del forskellige udbydere på markedet, både danske og internationale aktører, så det kan med sikkerhed lade sig gøre. Vær dog opmærksom på, at de oplyste renter og ÅOP-satser typisk er beregnet ud fra en person, der ikke står i RKI. Du skal typisk ind og taste dine oplysninger eller bruge dit CPR-nummer, så de hentes automatisk, for at få oplyst dine korrekte lånevilkår hos den enkelte udbyder. Du kan læse mere om lån trods RKI hos hos specialisterne hos laantrods.dk
Husk derfor at den billigste løsning altid er at komme ud af RKI, fremfor nye lån. Vi anbefaler kun at tage nye lån, hvis lånet bruges til at indfri gamle lån, og KUN hvis det nye lån er billigere end de gamle lån. Stift ikke yderligere gæld, hvis du allerede er forgældet.
Hvad er RKI?
RKI er en forkortelse for Ribers Kredit Information og er det største danske register, hvori dårlige betalere er registreret. Hvis du undlader at betale dine regninger eller tilbagebetale dine lån, havner du altså her. Det er dine kreditorer, altså dem, du skylder pengene til, der kan registrere dig hos kreditinformationen. Andre lånere og kreditorer bruger dernæst registret til at se, om du har en historik med ikke at tilbagebetale de beløber, du skylder væk.
Virksomheder, myndighederne og forsikringsselskaber samt realkreditinstitutter kan opskrive en skyldner i RKI. For virksomheder kan de skyldige beløb være så få som 200 kroner, og du skal have ignoreret tre rykkere. Forsikringsselskaber og kreditinstitutter kan opskrive dig i RKI, hvis du har undladt at tilbagebetale beløb på 1000kr eller derover samt ignoreret de tre obligatoriske rykkere.
Såfremt dit navn fremgår af RKI, betyder det blandt andet, at du får svært ved at låne penge i fremtiden, både af din bank, kreditselskaber og låneudbydere, men også at du har svært ved at få kredit i det hele taget.
Hvis du af den ene eller den årsag er havnet i RKI, behøver du ikke frygte, at dit navn bliver stående på deres lister for altid. Du kan nemlig godt komme ud af RKI igen. Du kommer ud af RKI ved at betale det skyldige beløb. Du kan også slippe for at have dit navn stående i registeret, hvis du iværksætter en betalingsaftale med de kreditorer, der har penge til gode hos dig. Hvis du lader være med at gøre noget og bare lader din registrering i RKI stå til, fjernes den automatisk efter fem år. Det betyder dog ikke, at du ikke længere skylder pengene til dine kreditorer. Det gør du, men du kan bare ikke registreres for den samme gæld i RKI i mere end 5 år.
Nemme lån trods RKI
Hvis du lykkes med at finde en udlåner, der vil give dig et lån på trods af din registrering i RKI, er processen relativt nem herfra. Du kender den måske endda allerede. Husk dog at vi aldrig vil opfordre dig til nye lån, hvis du allerede har gæld.
Hvis du vil finde de nemmeste lån, på trods af at du er listet i RKI, skal du bare søge efter termer som ”RKI ingen hindring” eller ”lån penge trods RKI”. Du kan også kontakte de forskellige låneudbydere direkte og dermed nemmere finde et sted, der vil låne dig penge. Samtidigt kan du også drage fordel af andres erfaringer. De deles i stride strømme på internettet, for du er naturligvis langt fra den eneste i din situation, selvom det sommetider kan føles sådan. Vi kan dog ikke gentage nok, at vores allerstørste anbefaling, når du er registreret i RKI, det er at komme ud af RKI. Betaler du din gamle gæld tilbage eller laver du en afbetalingsaftale med dine kreditorer, så kan du godt komme ud af RKI.
Læs her mere om at komme ud af RKI.