Ansøg gratis – 100 % uforpligtende - få et overblik over dine lånemuligheder

Overtræk på kontoOvertræk på kontoen kan give enhver forbruger sved på panden. Det kan trods alt koste dyrt at bruge flere penge, end der er på kontoen. Du kan nemlig blive tvunget til at betale renter og gebyrer, uanset om dit overforbrug har været bevidst eller ubevidst.

Har du overtræk på kontoen? I så fald bør du skride til handling, inden du lader dig ruinere af renter m.v. Lad os præsentere dig for mulige løsninger.

Hvad er et konto overtræk?

Man kan tale om overtræk, når man hæver flere penge på kontoen, end der står på den. Det er selvfølgelig ikke holdbart. Det er ikke desto mindre noget, som kan ske for alle. Du kan for eksempel være nødt til at lade din konto gå i minus, hvis der opstår en uforudset udgift e.l. Det kan for eksempel være i form af en regning fra tandlægen, mekanikeren eller håndværkeren. Ingen kan forudsige disse situationer, men du kan med fordel sætte penge af til uforudsete udgifter. Det giver dig nemlig mulighed for at undgå et fremtidigt konto overtræk.

Hvad er et bevilliget overtræk?

Der er en meget væsentlig forskel på et traditionelt overtræk og et bevilliget overtræk.

Du kan uden problemer bruge flere penge, end der står på din konto, hvis du har fået bevilliget et overtræk. En bevilling er nemlig det samme som en tilladelse – i denne forbindelse tilladelse til at lade sin konto gå i minus. At du har fået bevilliget et overtræk er ikke ensbetydende med, at du må bruge så mange penge, som du lyster. Der er typisk en maksimumsgrænse for, hvor mange penge man må bruge. Et bevilliget overtræk minder lidt om en kassekredit, men det er altså ikke helt det samme. En kassekredit er ikke desto mindre et fint alternativ.

Hvor meget overtræk må man have?

Du må som udgangspunkt ikke have overtræk på din konto, medmindre du har lavet en aftale med din bank, altså har fået bevilliget et overtræk. Dog sker der som udgangspunkt ikke noget, hvis du dækker overtrækket igen samme dag. Din bank kan ikke desto mindre vælge at spærre dit kort uden varsel, ifald du har trukket for meget over og ikke har rettet henvendelse til banken om dette. Der skal nemlig laves en personlig aftale med banken omkring overtræk.

Hvad koster overtræk?

Næste store spørgsmål er så, hvad det koster. De fleste ved, at det er dyrt, men hvor dyrt det rent faktisk er, er fortsat en gåde for mange mennesker. Hvad overtræk koster afhænger af både overtræksstørrelse, antal dage med overtræk m.v. Det kan blive meget dyrt at have overtræk, hvis man ikke er i stand til at dække det og derfor er tvunget til at afholde udgifter til både renter og gebyrer. Den situation ønsker du med sikkerhed ikke at havne i. Jo længere tid du udsætter betalingen i, desto dyrere bliver det.
Bankerne opkræver typisk over 20 % i rente og et gebyr på mellem 100 og 200 kr. Så kan du selv regne lidt på, hvad et overtræk på blot 5.000 kr. vil koste. Det er ikke småpenge.

Nordea, Danske Bank og de øvrige danske banker kan sætte dig yderligere ind i de mest almindelige udgifter forbundet med overtræk.

Sådan undgår du fremtidige overtræk på kontoen

Selvom et overtræk som udgangspunkt ikke betyder, at du skal gå fra hus og hjem, så bør du selvfølgelig undgå at bruge flere penge, end du har til rådighed. Det er heldigvis ret simpelt at undgå fremtidige overtræk. Nedenfor kommer vi med vores bedste tips til at undgå et dyrt overtræk:

  • Læg et budget
  • Hold øje med din konto (gerne på daglig basis)
  • Opret ugentlige forbrugsmål
  • Gør brug af saldokontrol
  • Skift betalingskort (uden mulighed for overtræk)

Tag ovenstående tips i brug og undgå effektivt fremtidige overtræk. Det handler jo egentlig bare om at balancere sine indtægter og udgifter, så kontoen ikke går i minus.

Overtræk eller lån?

Mangler du akut penge til julegaver eller en bilregning, så står valget muligvis mellem et overtræk og et lån. Der er tale om to ret dyre finansieringsløsninger, hvorfor du bør overveje grundigt, hvilken løsning der tiltaler dig mest. Du bør endvidere vide, at der findes et godt alternativ til både overtræk og lån. Det gode alternativ er en kassekredit, som typisk er en del billigere end føromtalte løsninger.

Da overtræk er forbundet med høje renter på op til 20 %, kan det meget vel tænkes, at et lån er billigere. Det bør i hvert fald undersøges.

Tag ansvar for din økonomi

Det er din opgave at sørge for, at din økonomi forbliver sund, herunder at din konto aldrig går i minus. Du kan evt. kvitte dit kreditkort, hvis du ikke kan styre at have en månedlig kredit på 50.000 kr. e.l. Kreditkort er nemlig langt fra for alle. Selvom din økonomi er dit ansvar, så skal du ikke tøve med at søge hjælp gennem din bankrådgiver.