Ansøg gratis – 100 % uforpligtende og få et overblik over alle dine muligheder

StudielånStudielivet kan være hårdt. Foruden at skulle forholde sig til et utal af nye mennesker og studieopgaver i bunkevis, skal man også bruge ressourcer på at opretholde en sund økonomi. Oplever du økonomiske udfordringer i din studietid, kan du gudskelov optage et studielån til attraktive vilkår.

Et studielån vil i særdeleshed være interessant for dig, som er flyttet hjemmefra, og som derfor skal afholde udgifter til husleje, varme, vand, mad m.v. Du kan i guiden læse alt om det eftertragtede studielån og dets fordele og ulemper.

Fakta om SU lån

Studielån – eller også kaldet SU lån – er yderst populære og har efterhånden været det i rigtig mange år. Dog optages der faktisk færre studielån end førhen ifølge en artikel på politiken.dk. Det kan ikke desto mindre være attraktivt at optage et lån, hvis man har svært ved at få økonomien til at hænge sammen.

Nedenfor giver vi dig nogle nævneværdige fakta om lånetypen:

 • Studielånet finansieres af staten
 • Studielånet findes i tre forskellige udgaver (normalt og udvidet samt slutlån)
 • Studielånet kan kun optages af studerende under uddannelse
 • Studielånet er gratis i studieperioden (ingen renter eller afdrag i denne periode)
 • Studielånet er billigere end de fleste andre lånetyper
 • Studielånet kan ikke optages under orlov o.l.

Så blev du da lidt klogere på det studievenlige lån.

Du vil i næste afsnit kunne læse lidt mere om de tre forskellige låneudgaver.

De tre udgaver af studielånet

Som du allerede er bekendt med, kan du vælge mellem tre forskellige udgaver af studielånet. Disse vil vi gerne fortælle dig lidt om nedenfor:

• Normalt studielån – Du kan låne op til 3.116 kr. om måneden (alle kan søge dette lån)

• Udvidet studielån – Du kan låne op til 1.559 kr. + 3.116 kr. om måneden (kun forsørgere kan søge dette lån – sæt dig evt. ind i definitionen af en forsørger)

• Slutlån – Du kan låne op til 8.039 kr. om måneden (forbeholdt personer på en videregående uddannelse uden mere SU tilbage – kan optages inden for de sidste 12 måneder af uddannelsen)

Hvem kan få studielån? Det spørgsmål finder du svar på ovenfor.

Alle studerende kan altså låne op til 3.116 kr. om måneden, ligesom mange studerende vil kunne blive godkendt til et udvidet studielån eller et slutlån. Du har for eksempel mulighed for at låne ekstra mange penge, hvis du skal forsørge et eller flere børn under din uddannelse. Det er efterhånden ikke så ualmindeligt at få børn i studiealderen.

Bemærk at ovenstående satser kun gælder i 2018 – i 2019 gælder der måske nogle helt andre satser. Det kan du med fordel holde dig orienteret om, hvis du er interesseret i at vide, hvor mange penge du kan låne.

Bonusinfo: SU’en bliver måske erstattet helt eller delvist af studielån i fremtiden. Det fremgår af en artikel på tv2.dk (r), hvor man stiller skarpt på forslaget.

Fordele og ulemper ved et studielån

Som studerende opnår du rigtig mange lånefordele – vel at bemærke meget eksklusive fordele. Du kan nemlig låne billigere end den gennemsnitlige dansker. Det hænger sammen med, at staten har valgt at tage hensyn til studerende og deres ofte pressede økonomi. Dog er der naturligvis ikke udelukkende fordele ved et studielån. I afsnittet vil vi gennemgå nogle af de mest omtalte fordele og ulemper ved lånetypen.

Fordele

Det er billigt – Et studielån er med al sandsynlighed det billigste lån på markedet. Det er i hvert fald betydeligt billigere end de fleste forbrugslån og hurtig lån. Du kan evt. sammenligne renterne og gebyrerne på de forskellige typer af lån for at blive bekendt med den faktiske besparelse. Det er ikke småpenge, du kan spare ved at vælge den ene lånetype til fordel for den anden.

• Unik fleksibilitet – Høj fleksibilitet er endnu en fordel ved studielånet. Du bestemmer nemlig helt selv, hvilke måneder du vil låne penge. Du kan for eksempel anmode om økonomisk støtte i månederne oktober, november og december, som ofte byder på ekstra høje privatudgifter grundet jul m.v.

Læs også: Lån penge til jul

• Ingen afdrag i studietiden – En tredje fordel er, at du ikke skal betale afdrag i studietiden. Dette giver dig luft i budgettet, idet du ikke skal afsætte penge til gældsafvikling, så længe du er under uddannelse. Denne fordel er meget unik.

• Nem administration – Du kan nemt administrere dit studielån via su.dk, hvor du ligeledes kan udfylde din personlige låneplan. Du kan her oplyse, hvornår du ønsker at få udbetalt pengene. Tilgå platformen via din laptop, smartphone eller tablet.

Ulemper

• Øget risiko for at forbruget stiger – En relativ stor ulempe ved at få flere penge mellem hænderne er, at man typisk vil være mere tilbøjelig til at sætte sit forbrug op. Det er en stor udfordring, idet du formentlig ikke bliver ved med at have så mange penge til forbrug. Derfor bør du ikke sætte dit forbrug op unødigt.

• Udfordringer med at finde penge til tilbagebetalingen – Et studielån skal naturligvis betales tilbage ligesom alle andre lån. Den eneste forskel er, at du kan udsætte tilbagebetalingen i xx måneder eller år. Det kan især være svært at finde penge til tilbagebetalingen, hvis man ikke har held med at finde et job efter endt uddannelse. Her er det vigtigt, at du har en nødplan. Ellers ramler din økonomi måske.

Statens Administration Studielån – Sådan låner du

Statens Administration og Udbetaling Danmark har til opgave at behandle låneansøgninger fra studerende med behov for en økonomisk håndsrækning.

For at komme i betragtning til et lån skal du besøge min.su.dk, hvor du i første omgang bliver bedt om at logge ind. Du kan herefter ansøge om det ønskede lån. Et par uger senere vil du modtage svar på din låneansøgning. Ifald ansøgningen godkendes, skal du logge ind på din konto, hvor du skal udfylde din låneplan og dermed godkende lånet endeligt.

Det er alfa og omega, at du sætter dig ind i og ikke mindst overholder de forskellige frister for henholdsvis ansøgning og indsendelse af låneplan. Som hovedregel tager det mellem 2 og 4 uger at behandle en låneansøgning. Går der længere tid end 4 uger, kan du med rette hive fat i din studierådgiver.

Efter lånet er blevet godkendt og udbetalt, kan du finde alle oplysninger omkring dit personlige lån, herunder oplysninger om låneomkostninger, løbetid m.v. på førnævnte hjemmeside.

Andre muligheder for at låne til studiet

SU lån er uden tvivl kommet for at blive. Det betyder dog ikke, at der ikke findes andre lånemuligheder for studerende. Faktisk findes der mange andre måder at låne penge på, uanset om man mangler penge til nye studiebøger, depositum til lejebolig, møbler eller noget helt fjerde. Du kan for eksempel optage et forbrugslån eller kviklån.

Foruden at kunne låne kan du også overveje at få et studiejob. Dog skal du være opmærksom på de gældende regler for, hvor meget man må tjene ved siden af SU. Det er der nemlig nogle helt klare regler omkring. Du bør i øvrigt også tjekke op på, om du modtager den rigtige SU. Husk i den anledning at undersøge, om du kan få tillæg til grundsatsen. Det finder du svar på her.

Lad os lige kigge på den halvlange liste over alternative lånemuligheder:

 • Forbrugslån
 • Kviklån
 • Banklån
 • Familielån
 • Mobillån

Er du i tvivl om, hvor mange penge du skylder for dit eventuelle studielån? Så besøg følgende hjemmeside omhandlende studiegæld. Du kan både se og rette i betalingen af din studiegæld på nettet. Ansøg om et statsgaranteret studielån i dag og få det udbetalt inden for få uger.

Ressourcer og henvisninger
Uddannelses- og forskningministeriet ansøg om SU-lån på minSU